Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа "В Контакті" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "Однокласники"  Соціальна мережа "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"
Субота, 20.04.2024, 13:51
Вітаю Вас, Гість

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Любецькі новини | Блог | Реєстрація | Вхід


Головна » 2015 » Серпень » 19 » Свято Преображення Господнього є одним з найбільш значущих в році
13:51
Свято Преображення Господнього є одним з найбільш значущих в році

В Україні сьогодні, 19 серпня 2015 р., християни православного та греко-католицького віросповідання відзначають свято Яблучний Спас, також його називають Другий Спас або свято Преображення Господнього.
У народному календарі православних слов'ян Яблучний Спас - це один з перших свят врожаю, день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася до осені і зими.
До особливостей свята-Яблучний Спас відноситься і те, що в цей день відбувається освячення плодів. В цей день в церкві святять фрукти, мед, хлібні колоски. Такі колосся і насіння зберігають до наступної сівби. Звичай освячувати плоди - древній. Підставою для встановлення звичаю освячувати плоди саме в цей день було те, що на сході (зокрема, в Греції) до цього часу достигають плоди, які приносили до храму для благословення і в знак подяки Богу за отримання цих плодів для харчування людини.
Святковою стравою Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають у печі. Готують пироги й штруделі з яблучною начинкою. За народним звичаєм, до цього свята не їли яблук.
Прийнято вважати, що ночі після Яблучного Спаса стають холоднішими.
Свято Преображення Господнього належить до числа дванадесятих великих свят. У свято відбувається літургія, читаються паримии, а також співається канон, в якому підкреслюється велич Преображення.

Категорія: Народні свята | Переглядів: 382 | Додав: Ковшун | Теги: спас | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня


Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024     УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!
Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"