Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа "В Контакті" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "Однокласники"  Соціальна мережа "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"
Четвер, 28.03.2024, 19:48
Вітаю Вас, Гість

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Любецькі новини | | Реєстрація | Вхід


Головна » 2018 » Липень » 8 » Івана Купала в Любечі
09:53
Івана Купала в Любечі

В ДРЕВНЬОМУ, АЛЕ ВІЧНО МОЛОДОМУ ЛЮБЕЧІ, ПРОЙШЛО СВЯТО: "Ой, на Івана, ой, на Купала".
Давнє слов'янське свято Івана Купала припадає на 7 липня.
Івана Купала належить до ряду найпочесніших, найважливіших, найвеселіших свят у році, у ньому брало участь усе населення, причому традиція вимагала активного включення кожного в усі обряди, дійства, особливої поведінки, обов'язкового виконання й дотримання ряду правил, заборон, звичаїв.
Іванів день насичений обрядами, пов'язаними з водою. Уранці в Іванів день купатися — звичай усенародний, і тільки в деяких областях селяни вважали таке купання небезпечним, оскільки іменинник в Іванів день — власне водяний, який терпіти не може, коли в його царство лізуть люди, і мститься їм тим, що топить кожного необережного.
За давнім повір'ям, Іван Купала уособлює розквіт сил природи. В основі обрядів лежить звеличення води й сонця. Здавна було заведено в ніч на Йвана Купала на берегах річок та озер розпалювати обрядові вогнища. Через них стрибали та кидали вінки.
У день Івана Купала старалися зцілятися росою. Для цього потрібно піднятися якомога раніше й пройтися босоніж по цілющій купальській росі. У цей день влаштовували масове збирання лікувальних трав. Особливу цілющу силу купальська трава набуває до сходу сонця, як кажуть, «хто рано встає, тому й Бог дає!».
За повір'ям, Купальська ніч вважалася часом розгулу нечистої сили: на болотах влаштовувалися збирання чаклунів і відьом.

ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ!!!

 

Переглядів: 434 | Додав: Ковшун | Теги: Любеч, Древній, свято, купала, Івана | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня


Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024     УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!
Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"