Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа "В Контакті" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "Однокласники"  Соціальна мережа "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"
Вівторок, 23.04.2024, 20:17
Вітаю Вас, Гість

Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня

Любецькі новини | Блог | Реєстрація | Вхід


 

Поміж свят Пресвятої Богородиці на особливу увагу заслуговує свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Прихильність до образу Божої Матері як Покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж по сьогодні. До Київської Русі традиція свята Покрови прийшла з Візантії, де князь Володимир прийняв Христову віру. А його дружина Анна, яка була сестрою візантійського імператора, привезла тоді до Києва ікони із Влахернського храму. Це засвідчує, що свято Покрови Пресвятої Богородиці в нас - одне з найдавніших.
За часів Льва VІ Філософа ( 886- 912 р.) Константинополь потерпав від арабської навали. В 910 року сталася подія, яка пізніше особливим чином увійшла в життя Христової Церкви. Першого жовтня за старим стилем, під час ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 493 | Добавил: Ковшун | Дата: 15.10.2015 | Комментарии (0)

Двадцять першого вересня відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, або у народі "Другої Пречисти". Це свято ще називають “осениною” – адже цього дня за народним календарем настає осінь.
За церковними переказами, Богородиця народилася за тих часів, коли релігія була в занепаді. Марія була обрана на роль матері Ісуса Христа, оскільки була дуже благочестива. Вона слухняно навчалася в монастирі, сумлінно вивчала Святе Письмо, а отже, якнайкраще підходила для виконання важливої місії народження Сина Божого.
Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Це свято, очевидно, успадковує давнє арійське свято Рожениць, коли наші предки висловлювали подяку & ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 522 | Добавил: Ковшун | Дата: 23.09.2015 | Комментарии (1)

Двадцять восьмого серпня є свято Успіння Пресвятої Богородиці, або, за народною назвою, "Перша Пречиста". Успіння - кінець земного життя Богородиці та переселення її в життя небесне.
Після того як Ісус Христос вознісся на небо, Матір Божа лишилася під опікою апостола Івана Богослова. Незадовго до свого успіння Божа Матір прибула до Єрусалима. Свій час вона там присвячувала невтомним молитвам. Одного разу на Голгофі до неї з'явився архангел Гавриїл і провістив їй скоре переселення до життя небесного.
За звісткою архангела, успіння Богородиці мало статися о третій годині. Святі апостоли запалили безліч свічок і оточили урочисто прикрашену постіль, на якій лежала Мати Божа. Зненацька засяяло божественне світло і до людей зійш ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 468 | Добавил: Ковшун | Дата: 29.08.2015 | Комментарии (0)

Дев'ятнадцятого серпня є свято Преображення Господнього, або Спаса. Це народне свято східних слов'ян відоме з давньоруських часів. Святкування Преображення триває 9 днів, з 18 до 26 серпня. У це свято за древнім церковним звичаєм святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. Тому в народі цей день називають Другим, або Яблучним, Спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння.
За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 435 | Добавил: Ковшун | Дата: 19.08.2015 | Комментарии (0)

Народное название праздника православной церкви, посвященного Иисусу Христу- Спасителю (Спасу). Церковь устраивала торжественное вынесение и поклонение кресту, крестный ход к водоемам и освящение воды. В этот день происходили массовые гулянья, купания людей и скота и всюду отдавалась дань воде. Пчеловоды в этот праздник освящали мед. Народная традиция связывала первый спас с проводами лета.
Первый Спас (Спасовки, Спасов день, Происхожденьев день, Маковеи /Маккавеи/, Медовый, Пчелиный, Мокрый, Водный, "Спас на воде", Калинник (сибирск.), Соломониды-бабушки /сибирск./) - народное название праздника православной церкви, посвященного Иисусу Христу - Спасителю (Спасу), который отмечается 1/14 августа.
В церковной традиции в этот день совершается два торжества: Происхождение (изнесение) Честных Древ Животворящего Креста Господня (отсюда название - Происхожденьев день) и празднество Всемилостивому Спасу и Пресвятой ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 454 | Добавил: Ковшун | Дата: 19.08.2015 | Комментарии (0)

В Україні сьогодні, 19 серпня 2015 р., християни православного та греко-католицького віросповідання відзначають свято Яблучний Спас, також його називають Другий Спас або свято Преображення Господнього.
У народному календарі православних слов'ян Яблучний Спас - це один з перших свят врожаю, день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася до осені і зими.
До особливостей свята-Яблучний Спас відноситься і те, що в цей день відбувається освячення плодів. В цей день в церкві святять фрукти, мед, хлібні колоски. Такі колосся і насіння зберігають до наступної сівби. Звичай освячувати плоди - древній. Підставою для встановлення звичаю освячувати плоди саме в цей день було те, що на сході (зокрема, в Греції) до цього часу достигають плоди, які приносили до храму для ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 382 | Добавил: Ковшун | Дата: 19.08.2015 | Комментарии (0)

 

 

 

Святий пророк Ілля – один з старозавітних пророків і перший дівственник Старого Завіту. Життя святого пророка описане у Старозавітних книгах (3 Цар.; 4 Цар.; Сир. 48, 1-5; 1 Мак. 2, 58). Також згадки про Господнього пророка є в книгах Нового завіту, під час Преображення Господнього, Ілля розмовляв з спасителем на горі Фавор (Мф. 17, 3; Мк. 9, 4; Лк. 9, 30). Святитель Епіфаній Кіпрський розповідає нам про народження пророка Іллі таке передання: «Коли народився Ілля, батько його Совах бачив у видінні, що благообразні мужі вітали його, пеленали вогнем і годували полум’ям вогненним». Дане дитині ім’я Ілля (кріпость Господня) визначило все його життя. З малих літ він посвятив себе єдиному Богу, оселився в пустелі і проводив життя в строгому пості і молитві. Призваний до п ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 541 | Добавил: Ковшун | Дата: 01.08.2015 | Комментарии (0)

2 серпня — Ільїн день (Ілля нассав у воду). Це свято значущий для представників трьох світових релігій: християнства, іудаїзму, ісламу. Пророк Ілля високопочітаем в кожній з них. Коран дає нагороду похвалу пророку Ільясу. За єврейською традицією, саме Ілля повинен повернутися на землю перед великим пришестям Месії. Ім’я Ілля перекладається як «фортеця Божа». Пророк Ілля високопочітаем серед всіх святих, незважаючи на свою суворість. Саме Ілля охороняє виконання людських і божих законів. Він суворий до грішників, але щедрий до праведників. Його вважають повелителем блискавок. Його образ, що роз’їжджає на вогненній гримлячою колісниці, попереджає всіх про його нещадності й силі. 2 серпня, на Ільїн день, ні в якому разі не можна нічого робити. Будь-яка робота вважається великим гріхом. Історія свята: Пророк Ілля та його чудеса Народився Ілля в IX столітті до н.е. в юдейському місті Фісви. Його батько побачив віщий сон в момент появи на світ Іллі. У сні ангели загортали сина у вогняні п ... Читать дальше »
Категория: Народні свята | Просмотров: 441 | Добавил: Ковшун | Дата: 01.08.2015 | Комментарии (0)

 

 

 

2 серпня християни відзначають свято пророка Іллі. Він жив у ІХ столітті до народження Ісуса Христа. Ім’я Ілля означає «міць Господня», яке визначило все його життя. “У тілі ангел, пророків основа, другий предтеча пришестя Христового – Ілля славний, з висоти зіслав Єлисеєві благодать недуги відганяти і прокажених очищати.Тому й на тих, що почитають його, зливає зціління. Пророче і провидче великих діл Бога нашого, Іллє великоіменитий, вістуванням твоїм Ти встановив водоточні облаки. Моли за нас єдиного Чоловіколюбця” Святий пророк Ілля народився у м. Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім’я, яке батьки дали синові (Ілля означає “мій Бог – Ягве”) визначило все його життя. З малих літ він присвятив себе Богові, поселивс ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 451 | Добавил: Ковшун | Дата: 01.08.2015 | Комментарии (0)

У липні святкують одне з найулюбленіших народних свят - Іванів день. Астрономічно відбувається сонцеворот - дні починають йти на спад.

З прийняттям християнства давнє торжество набуло іншого змісту - тепер святкують Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Також в цюстає, найкоротшу ніч у році не можна спати, оскільки усяка нечиста сила стає активнішою.
Безчинствують перевертні, русалки, водяники, лісовики.
Існує повір’я, що в ніч на Івана Купала рослини і тварини отримують чудодійну здатність розмовляти між собою, а дерева можуть переходити з місця на місце.
Один з головних моментів Іванова дня - збирання цілющих трав, через що свято в народі ще називають: Іван-Травник, Іван Цвітний.
Після заходу сонця святкують: йдуть до водойм, де розпалюють багаття і починають справжні веселощі, загадують загадки, ходять рядженими, улаштовують ігрища.
Коли вогнище прогорить і осяде, починається вибір суджених.
Дівчина ляскає хлопця по пл ... Читать дальше »

Категория: Народні свята | Просмотров: 494 | Добавил: Ковшун | Дата: 04.07.2015 | Комментарии (0)

1 2 »
Історичний портал м.Любеч Исторический портал г.Любеч
Історико-археологічний комплекс "Древній Любеч" Историко-археологический комплекс "Древний Любеч"
Любеч історичний Любеч исторический
Любеч православний Любеч православный
Любеч сьогодні Любеч сегодня


Хостинг от uCoz Copyright MyCorp © Ковшун М.І. 2024     УВАГА! При використанні матеріалів, посилання на сайт, ОБОВ’ЯЗКОВЕ!!!
Українська електронна пошта Соціальна мережа "YouTube" Соціальна мережа ФБ (facebook)  Соціальна мережа "Твіттер"  Соціальна мережа "LiveJournal". "Живий журнал"  Соціальна мережа "instagram" Сервіс онлайн щоденників: "Blogger"